Flux Luminos

Fluxul luminos [lm]

Toată puterea radiată emisă de o sursă de lumină și percepută de ochiul uman se numește flux luminos, iar unitatea de măsura este lumen-ul [lm]. Asadar, fluxul luminos ne arata cantitatea totala de lumina emisa de o sursa de lumina. Cu cât este mai mare valoarea fluxului luminos al unui bec, cu atât luminozitatea becului este mai mare.

Prin măsurarea performanței unei lămpi în lumeni se poate face o comparație directă a cantității de lumina emise (serviciul efectiv oferit de lampă). Comparațiile doar în baza puterii electrice nu sunt relevante și pot fi înșelătoare, deoarece puterea electrica ne arata doar consumul de energie si nu spune nimic legat de cantitatea de lumina produsa de un bec. 

Flux luminos becuri LED

Incepand cu anul 2009, legislatia Uniunii Europene impune ca toate echipamentele de iluminat sa fie etichetate in primul rand dupa fluxul luminos (lm), in loc de putere electrica (W). Aceasta schimbare se datoreaza Directivei Ecodesign (2009/125/EC) ce impune cerinte obligatorii pentru toate tipurile de surse de iluminat comercializate pe teritoriul UE. De exemplu, în conformitate cu standardul Uniunii Europene, un bec eficient energetic, care pretinde a fi echivalentul unui bec de 60 W incandescent trebuie să aibă un flux luminos de minimum 700 - 750 lm.

Deci, performanța unei lămpi se măsoară în lumeni ceea ce permite comparații directe ale cantității de lumină. Cu cat este mai mare valoarea fluxului luminos emis de un bec cu atât este mai mare este cantitatea de lumină generată de bec. De aceea trebuie verificata întotdeauna ”valoarea fluxului luminos” al lămpii și eficacitatea acesteia.  

Pentru a vă asigura că noul bec este la fel de luminos ca vechiul bec incandescent, puteti utiliza tabelul de mai jos ce ne arata conversia lumen-watt pentru becurile cu incandescenta si becurile LED omnidirectionale.

Putere echivalenta becuri LED

In cazul becurilor LED directionale (tip spot), trebuie avut in vedere si intensitatea luminoasa, respectiv unghiul faciculului luminos.