Informatii utile LED

Fluxul luminos [lm]

Toată puterea radiată emisă de o sursă de lumină și percepută de ochiul uman se numește flux luminos, iar unitatea de măsura este lumen-ul [lm]. Asadar, fluxul luminos ne arata cantitatea totala de lumina emisa de o sursa de lumina. Cu cât este mai mare valoarea fluxului luminos al unui bec, cu atât luminozitatea becului este mai mare.

Prin măsurarea performanței unei lămpi în lumeni se poate face o comparație directă a cantității de lumina emise (serviciul efectiv oferit de lampă). Comparațiile doar în baza puterii electrice nu sunt relevante și pot fi înșelătoare, deoarece puterea electrica ne arata doar consumul de energie si nu spune nimic legat de cantitatea de lumina produsa de un bec. 

Flux luminos becuri LED

Incepand cu anul 2009, legislatia Uniunii Europene impune ca toate echipamentele de iluminat sa fie etichetate in primul rand dupa fluxul luminos (lm), in loc de putere electrica (W). Aceasta schimbare se datoreaza Directivei Ecodesign (2009/125/EC) ce impune cerinte obligatorii pentru toate tipurile de surse de iluminat comercializate pe teritoriul UE. De exemplu, în conformitate cu standardul Uniunii Europene, un bec eficient energetic, care pretinde a fi echivalentul unui bec de 60 W incandescent trebuie să aibă un flux luminos de minimum 700 - 750 lm.

Deci, performanța unei lămpi se măsoară în lumeni ceea ce permite comparații directe ale cantității de lumină. Cu cat este mai mare valoarea fluxului luminos emis de un bec cu atât este mai mare este cantitatea de lumină generată de bec. De aceea trebuie verificata întotdeauna ”valoarea fluxului luminos” al lămpii și eficacitatea acesteia.  

Pentru a vă asigura că noul bec este la fel de luminos ca vechiul bec incandescent, puteti utiliza tabelul de mai jos ce ne arata conversia lumen-watt pentru becurile cu incandescenta si becurile LED omnidirectionale.

Putere echivalenta becuri LED

In cazul becurilor LED directionale (tip spot), trebuie avut in vedere si intensitatea luminoasa, respectiv unghiul faciculului luminos.


Eficacitatea luminoasă [lm/W]

Eficacitatea luminoasă indică eficiența cu care puterea electrică consumată este convertită în lumină. Cu cat este mai mare eficacitatea luminoasa a unei lampi, cu atat aceasta este mai performanta.

Becurile cu LED sunt foarte performante. De exemplu, eficacitatea luminoasa a unui bec cu LED poate ajunge la peste 100 lm/W, pe cand o sursa de lumina compact fluorescenta are aprox. 50 lm/W, iar o sursa incandescenta are o eficacitate luminoasa de numai 11 lm/W.


Culoarea aparenta

In functie de temperatura de culoare (corelata) Tc, exprimata in grade Kelvin, culoarea aparenta a surselor de lumina se clasifica in trei categorii: calda (alb, Tc < 3300K), neutra (alb, Tc = 3300 - 5300 K) si rece (alb-albastrui, Tc > 5300K).

Temperatura de culoare becuri LED

  • culorile calde se recomanda pentru incaperile in care se urmareste realizarea unui mediu cald, placut, relaxant si stimulativ, cum ar fi in locuinte, hoteluri, restaurante sau in magazine
  • culorile intermediare se recomanda in incaperile de lucru fizic, iar intelectual in cazul in care se realizeaza un sistem partial integrat cu iluminatul natural. Exemple de aplicatii pot fi in birouri, spitale, spatii de productie, showroom-uri de prezentare sau in magazine de retail
  • culorile reci sunt recomandate numai la niveluri de iluminare ridicate, in sisteme integrate de iluminat natural-electric sau pentru cladiri cu o suprafata vitrata mare. Se pot folosi in sali de operatii sau in studiouri de arta fotografica

Deși becurile incandescente emit întotdeauna această culoare de lumină (”alb cald”), lămpile fluorescente compacte și LED-urile ofera o gamă largă de temperaturi de culoare (măsurate în K). Aceste diferențe sunt utile în anumite aplicații. Alegeți 2700K sau "alb cald" pentru o atmosferă relaxantă și peste 4000K sau "lumină neutra" pentru spațiile de lucru.


Exemple privind temperatura de culoare pentru diverse surse de lumina

Culoare aparenta becuri LED


Redarea a culorilor

Efectul unei surse de lumină asupra aspectului culorii este exprimat prin indicele de redare a culorii - CRI - (Ra), pe o scală de la 0 la 100. Acest indice este o măsură de corespondență între culoarea naturală a unui obiect și modul în care acesta apare iluminat de o anumită sursă de lumină. 

O sursă de lumină având un Ra = 100 va reda culorile exact așa cum ele sunt în realitate (sub lumina naturală). Cu cât valoarea indicelui de redare a culorilor Ra este mai mică, cu atât scade calitatea de redare a culorilor.

Redarea culorilor becuri LED


Unghi fascicul luminos

Unghiul fasciculului” înseamnă unghiul dintre două linii imaginare într-un plan care trec prin axa fasciculului optic, astfel încât aceste linii trec prin centrul părții frontale a lămpii și prin punctele în care intensitatea luminoasă reprezintă 50 % din intensitatea fasciculului central, unde intensitatea fasciculului central este valoarea intensității luminoase măsurată pe axa fasciculului optic.

Unghi fascicul becuri LED

Surse de iluminat cu LED omnidirectionale

O lampa omnidirectionala este o lampa in cazul careia cel putin 80% din fluxul luminos este emis intr-un unghi de peste 120o. Becurile omnidirectionale sunt adecvate utilizarii pentru iluminatul general.

Emisie lumina becuri LEDDaca becul este  montat in pozitie orizontala, se recomanda un unghi de dispersie cat mai mare, dar daca este montat in pozitie verticala si orientat in jos atunci poate fi folosit un bec LED cu emisie mai concentrata, pentru ca astfel ajunge mai multa lumina unde este nevoie. In figura de mai jos se poate observa cum un bec LED, cu un flux luminos mai mic decat un bec cu incandescenta, poate sa furnizeze totusi mai multa lumina acolo unde este nevoie doar din cauza ca unghiul de dispersie a luminii este mai mic.Becuri LED

Surse de iluminat cu LED directionale

O lampa directionala, este o lampă în cazul căreia cel puțin 80 % din fluxul luminos este emis într-un unghi solid de π sr (corespunzător unui con cu un unghi la vârf de 120°). Aceste lampi sunt adecvate pentru iluminatul de accent.

In figura de mai jos se poate observa efectul iluminarii sub diferite unghiuri ale fasciculului luminos.

Emisie lumina bec LED


Durata de viata

Informații despre durata de viață a becului în ore (durata de funcționare înainte ca becul să se ardă) sau uneori în ani. Pentru lămpile de uz casnic, un an înseamnă de regulă 1000 de ore, calculat în baza unei medii de 3 ore de utilizare pe zi.

Durata de viata becuri LED


Tipuri de fasung/dulie

Mai jos sunt evidentiate principalele tipuri de fasung pentru becurile cu LED:

Tip fasung becuri LED


Eticheta Energetica

Etichetele energetice sunt obligatorii pentru toate echipamentele cu etichetă vândute în UE si trebuie sa fie conforme cu prevederile Regulamentului UE nr. 874/2012 privind etichetarea lampilor electrice si a aparatelor de iluminat.

Eticheta energetica este un instrument care furnizeaza consumatorilor, informaţii standardizate, privind consumul de energie si criteriile de performanta energetica si vine in sprijinul deciziei de achizitie a consumatorilor, care pot identifica astfel cele mai eficiente produse din punct de vedere energetic.

Clasa energetica becuri LED

Eticheta trebuie să conțină următoarele informații:

I. denumirea furnizorului sau marca înregistrată;

II. identificatorul de model al furnizorului (codul, de obicei alfanumeric, prin care se distinge un anumit model de lampă de alte modele cu aceeași marcă înregistrată sau cu aceeași denumire a furnizorului);

III. clasa de eficiență energetică, determinată în conformitate cu anexa VI; vârful săgeții care indică clasa de eficiență energetică a lămpii este plasat la aceeași înălțime cu vârful săgeții pe care figurează clasa de eficiență energetică corespunzătoare;

IV. consumul anual ponderat de energie (EC) în kWh/1 000 de ore, rotunjit la cel mai apropiat număr întreg și calculat în conformitate cu prevederile directivei.

Cea mai eficientă clasă este A++, iar cea mai puţin eficientă este D. Produsele de clasa E sunt interzise.


inapoi la PAGINA PRINCIPALA

selecteaza CATEGORII PRODUSE