Unghi fascicul luminos

Unghi fascicul luminos

„Unghiul fasciculului” înseamnă unghiul dintre două linii imaginare într-un plan care trec prin axa fasciculului optic, astfel încât aceste linii trec prin centrul părții frontale a lămpii și prin punctele în care intensitatea luminoasă reprezintă 50 % din intensitatea fasciculului central, unde intensitatea fasciculului central este valoarea intensității luminoase măsurată pe axa fasciculului optic.

Unghi fascicul becuri LED

Surse de iluminat cu LED omnidirectionale

O lampa omnidirectionala este o lampa in cazul careia cel putin 80% din fluxul luminos este emis intr-un unghi de peste 120o. Becurile omnidirectionale sunt adecvate utilizarii pentru iluminatul general.

Emisie lumina becuri LEDDaca becul este  montat in pozitie orizontala, se recomanda un unghi de dispersie cat mai mare, dar daca este montat in pozitie verticala si orientat in jos atunci poate fi folosit un bec LED cu emisie mai concentrata, pentru ca astfel ajunge mai multa lumina unde este nevoie. In figura de mai jos se poate observa cum un bec LED, cu un flux luminos mai mic decat un bec cu incandescenta, poate sa furnizeze totusi mai multa lumina acolo unde este nevoie doar din cauza ca unghiul de dispersie a luminii este mai mic.Becuri LED

Surse de iluminat cu LED directionale

O lampa directionala, este o lampă în cazul căreia cel puțin 80 % din fluxul luminos este emis într-un unghi solid de π sr (corespunzător unui con cu un unghi la vârf de 120°). Aceste lampi sunt adecvate pentru iluminatul de accent.

In figura de mai jos se poate observa efectul iluminarii sub diferite unghiuri ale fasciculului luminos.

Emisie lumina bec LED